tiistai 15. lokakuuta 2013

Luokkaretki




Saimme Vandalta eli koululta kutsun osallistua toisen vuosikurssin luokkaretkelle. Viimeisen viikkomme maanantaina oli kosmetologioppilaat lähdössä tutustumaan Slovenialaiseen kylpyläelämään. Ja torstaina farmaseuttioppilaat puolestaan Itä-Sloveniaan useampaan eri nähtävyyteen. Olipa kiva että kutsuivat meidän mukaan! Päätimme, että Riika lähtee maanantairyhmän matkaan ja minä torstairyhmän.


Vandan sähköpostissa torstain ohjelma oli seuraava: Thursday, 10. October pharmaceutical  students have a field trip and you can also join them. They will go to eastern Slovenia to see Pekel Cave, Roman antiques in Šempeter, one of the oldest pharmacies of Europe in Olimje, a chocolade boutique in Olimje and a glass  factory in Rogaška Slatina.


Siispä sinne. Torstaina bussi starttasi klo 7 koulun vierestä. Meitä oli kaikkiaan kaksi bussillista. Ensimmäiseksi suunnattiin luoliin, jännän näköisiä tippukivimuodostelmia. Yksi tippukivi, eli tuollainen sakara kasvaa yhden sentin sadassa vuodessa. Aikamoista!


Sitten käytiin tutustumassa antiikin Rooman aikaiseen hautausmaahan, pienessä lannalta haiskahtavassa maalaiskylässä Šempeterissä.  


Seuraavaksi suunnattiin perinteiselle kylpyläalueelle Rogaska Slatinaan. Siellä on jo ammoisina aikoina kylpeneet kuninkaalliset tervehdyttävissä mineraalipitoisissa vesissä. Tällä kertaa tutustumiskohteena ei kuitenkaan ollut itse kylpylä vaan kylässä sijaitseva kuuluisa Rogaskan lasitehdas. Iittalassa työskennelleenä oli hauskaa käydä tutustumassa toiseen lasitehtaaseen. Suupuhallettua lasia täälläkin ja hienoja lasiastioita! Todella työlästä, kristallilasien uurteet tehdään käsin. Ensin viinilaseihin piirretään viivasto ja jokaista viivaa lasimestari hioi käsin koneella jotta siihen tuli kaunis pehmeälinjainen uurre. Kyllä menee aikaa, mutta hienoja olivat!


Sitten siirryttiin SPA-aluellee Olmjeen kukkuloiden katveeseen lounaalle. Paikassa oli myös iso kylpylä, uusi ja vanha osa. Kävin kyselemässä sisäänkäynnin luona enemmän tervehdyttävistä kylvyistä ja altaissa olevista eri asteisista vesistä. Alueelta saatava vesi on mineraalipitoista ja se lämmitetään eriasteisiksi eri altaisiin. Lääkäri suosittelee mineraalikylpyjä selkävaivoihin, leikkauksen jälkeen, iho-ongelmiin kuten psoriakseen ja niin edelleen. Minulla ei ollut aikaa käydä kylpemässä, mutta kurkistelin sisään, ja näytti ihanalle kylpypaikalle kauniissa maisemissa. Oli sisäaltaita ja ulkoaltaita. Lavitsoja joilla kypytakkeihin kääriytyneet ottivat päikkäreitä kylpyjen välissä. Hupaisaa.


Lopuksi suunnattiin vielä Olmjen upeaan barokkityyliseen kirkkoon, Church of the Mary's Assumptioniin. Kauniissa rakennuksessa oli myös luostari. Munkki piti ilmeikkään ja hauskan esitelmän kirkkosalissa naurunpyrähdyksistä päätellen. Luostarissa on myös Euroopan vanhin apteekki. Munkit kasvattavat puutarhassa yrttejä, yhteensä 200 eri lajia. Vai olikohan ne kaikki yrttejä…  Noh, jokatapauksessa 28 eri yrtistä  valmistetaan, arvaattekin varmasti jo mitä, no tietenkin, yrttilikööriä! Oppilaiden lähtiessä tutustumaan paikkaan tarkemmin, minä seurasin opettajia ja kas, päädyimme vanhaan holvikaarelliseen ruokasaliin.   


Luostarin vieressä oli vielä perinteinen suklaatehdas ja puoti. Se oli monivaiheisen matkan viimeinen etappi. Tuli nähtyä yhden päivän aikana paljon, ja hienoja kohteita. Harmittelin etten osannut sloveniaa, olisin saanut tästä vielä niin paljon enemmän irti!  

Pekel Cave

Tippukivet eli nuo sakarat kasvavat 1 cm 100 vuodessa! Hurjaa!

Roman antigues in Sempeter

Iittalan kolleega Sloveniassa

Olimjen kylpylän uusi osa

Kylpylä edessä ja hotelli takana.

Höyryävä ja poreileva terveyskylpy

Hyvin maastoutuu kylpylä maisemaan

Vanha osa

Kylpylän sisäänkäynti

Eri altaissa eri vesilämpötilat

Kirkko

Luostari

Euroopan vanhin apteekki

Opettajat tauolla



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti